Sommarjobbare visualiserar Kronans framtida centrum

Luleå kommun erbjuder sommarjobbande ungdomar att ta fram förslag och idéer som ska bidra till en positiv utveckling av Luleå. Denna sommar fick ungdomarna i uppdrag att föreslå hur Kronans nya stadsdelscentrum och parkområde skulle kunna se ut. Sommarjobbet utfördes av gymnasieelever och projekt- och handledare var studenter från LTU.

Uppgiften gick ut på att fritt, utan att vara begränsade av budget, skissa på både ett centrum och en park i den nya stadsdelen Kronan. Arbetet skulle ske genom att utveckla en konceptuell grundtanke som skulle resultera i olika förslag på utseende, handel och aktiviteter i både centrum och i parkområdet. Ungdomarna uppmuntrades att tänka i nya banor och målet med projektet var att i slutändan kunna presentera ett tydligt koncept med attraktiva lösningar.

Resultatet presenterades i slutet av augusti då ungdomarna bjöd in representanter från universitetet samt näringslivet i Luleå till en presentation på LTU. Gruppernas presentationer innehöll kreativa skisser, analyser, koncept, inspiration och beskrivningar. Kronans centrum innehöll allt ifrån en isbana till boulebana, spa, bageri och en restaurang på ett av husens tak. Parken erbjöd en mängd aktiviteter i form av belysta isskultuer, trädkojor, fik och växthus.

– Vi har fått in fantastiska förslag och det är mycket intressant för oss att få veta mer om vad ungdomarna efterfrågar. De har dessutom utvecklat Kronans koncept som naturstad och en stadsdel för alla på ett mycket bra sätt, vi ska definitivt ha dessa förslag i åtanke när vi fortsätter att utveckla stadsdelen, säger Lena Segerlund, vd för Kronan Exploatering.

Om du är intresserad av att se presentationerna så kan du höra av dig till Victoria Garney, Kronan Exploatering, telefon 070-655 0047 eller skicka ett e-postmeddelande till info@kronanexploatering.se

Projektet är ett samarbete mellan KIA (Kompetensförsörjning i Anläggningsbranschen), Luleå kommun och LTU.

 

Nedan ett urval av bilder från ungdomarnas presentationer 2015:

‹ Föregående Nyhetsarkivet Nästa ›