Arkitektur som sommarjobb – Smart City Kronan

För sjunde året i rad genomfördes ”Samhällsbyggnadsprojektet” av sommarjobbande gymnasieelever i Luleå kommun. Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå tekniska universitet och KIA – kompetensförsörjning i anläggningsbranschen.

Denna sommar fick ungdomarna i uppdrag att utifrån tanken om ett ”SmartCity” föreslå smarta bostäder, transporter, hem och andra samhällsfunktioner för Luleås nya stadsdel Kronandalen. Smart City innebär fokus på klimatsmarta lösningar och användandet av ny teknik, men även att det finns möjlighet att leva smart med hjälp av t ex bil- och cykelpooler, odlingsmöjligheter, bra kollektivtrafik o.s.v.

I de förslag som presenterades kan man hitta gräsbeklädda gröna tak, sensorstyrd gatubelysning, glas som kan tonas vid behov, digitala skyltar med information om lokaltrafik, väder och energiförbrukning, jordvärme, en labyrint som ändrar form varje vecka, ekologiska odlingar, ett interaktivt torg med digitala spel som schack och boule, en kyrka för alla trosuppfattningar, gym, appar, solceller och all tänkbar samhällsservice. Även drönare som levererar nybakad pizza gjord på surdeg finns med i tankarna.

Resultatet presenterades i slutet av augusti, då ungdomarna bjöd in representanter från universitetet, Luleå kommun samt näringslivet i Luleå till presentation på LTU.

Nedan är några bilder från årets presentationer.

Växthus på taket

 

Labyrint i parken

 

Läs mer på LTU https://www.ltu.se/org/sbn/Arkitektur-som-sommarjobb-1.167487, där även samtliga presentationer finns att ladda ned.

Om du har frågor eller funderingar så kan du höra av dig till
Jenny Axberg, 070-300 87 08,  jenny.axberg@lulea.se
Lisa Bergdahl, 070-298 44 48, lisa.bergdahl@lulea.se

‹ Föregående Nyhetsarkivet Nästa ›